7 причини, поради които e-mail маркетингът е по-добър от facebook маркетингът

Ако не разполагате със списък с имейл адреси, можете само да се надявате, че онлайн маркетингът ви ще проработи.

Когато социалните мрежи за първи път започнаха да се популяризират, „експерти“ веднага дадоха мнение, че имейл маркетингът е мъртъв и трябва да използваме социалните мрежи за комуникация.

Но ето че сме 2018 година и имейл маркетингът все още е популярен и се използва. Всъщност в Съединените щати към момента потребителите четат маркетингови имейли повече от когато и да било.

Търговците днес трябва да правят възможно най-много с най-малко разходи. Те трябва да се свържат с аудиторията си по много персонализиран начин, но без да надвишават бюджета си.

Търговците, които могат да направят това – да се свържат с техните потенциални и реални клиенти по много по-целенасочен начин – ще бъдат много успешни в постигането на възвращаемост и приходи обратно в бизнеса си.

Никоя маркетингова категория не е толкова трайна колкото имейл маркетингът.

И докато някои маркетингови тенденции идват и си отиват, имейлът остават най-силният канал за комуникация за съвременния търговец.

В тази статия ще ви представим седем причини, които доказват, че имейл маркетингът превъзхожда социалните мрежи.

1. Имейл маркетингът има по-широк обхват

Фейсбук има над 1 милиард активни потребители, а Туитър над 255 милиона. Тези статистики са внушителни и изкушават да вярваме, че социалните мрежи са най-ефективния начин за достигане до потребителите.

Но това, което често не се споделя са статистиките за използване на имейл. Към 2013 година общият брой на активни имейл адреси по света беше 3,9 милиарда, а до 2019 година се очаква те да достигнат 4,9 милиарда.

И въпреки че това може да изглежда изненадващо на пръв поглед, замислете се за собственото си онлайн поведение.

Когато се регистрирате в някой уебсайт трябва да въведете имейл адрес.

Имате нужда от имейл адрес, за да си направите дори профил в социалните мрежи като Фейсбук и Туитър.

Освен това Фейсбук и Туитър използват имейли, за да уведомяват потребителите за активност, като например, че са отбелязани на снимка.

Имейлът е валутата на интернет пространството и всеки в мрежата има поне един активен имейл адрес. Така че, когато става дума за свързване с потенциални и реални клиенти, няма по-широк обхват от този на имейл маркетинга.

2. Имейлите доставят вашето съобщение

Ако търговец трябва да избира между добавяне на абонат в списъка с имейл адреси или да спечели нов последовател във Фейсбук, той ще избере имейла всеки път.

90% от имейлите се доставят директно във входящата поща на получателя, докато само 2% от всички последователи във Фейсбук виждат публикациите ви в своите новини. Това се получава, защото Фейсбук ограничава броят на пътите, в които вашите публикации се появяват като новини, за да могат бизнесите да се възползват от техните варианти за платена популяризация.

А това е нещо много важно, когато става дума за това съобщенията ви да бъдат прочетени.

Ако във Фейсбук публикувате нещо до своите 10 хиляди последователи, едва 200 от тях ще го видят в своите новини. Ако обаче изпратите имейл до 10 хиляди потребители, поне 9 хиляди от тях ще го получат в своята входяща поща.

Това означава, че съобщението ви ще достигне 45 пъти повече потребители.

Имейлът е доказан маркетингов канал, който подсигурява вашите съобщения да достигнат до потребителите.

3. Имейлите докарват резултати

Повечето онлайн търговци се концентрират най-вече върху докарването на резултати.

Независимо дали те са под формата на посещения, продажби, абонаменти или друга уникална форма за вашия бизнес, най-голямата цел на търговеца е да превърне потенциалните клиенти в плащащи такива.

Когато става дума за резултати, няма по-силен канал от имейл маркетинга.

Всъщност, средните посещения от една имейл рекламна кампания е около 3% от всички получатели, докато средните посещения от Facebook са около 0,2%.

Това означава, че имате петнадесет пъти по-голям шанс да доведете потенциален клиент към сайта си чрез имейл.

4,24% от посетителите от имейл маркетинг поръчват нещо от посетения сайт, в сравнение с 2,49% от посетителите през търсачки като Google и 0,59% от посетителите през социалните мрежи, показват резултатите от проучване на Monetate.

Освен това статистиките от имейли са много точни. Клиентите на Mailerlite могат в реално време да следят статистики като отваряния на имейла, посещения на сайта, време на излизане от него, пренасочвания, социални споделяния и други.

Освен това, тези, които интегрират своята имейл маркетингова кампания в CRM система като например Salesforce могат да видят как имейл маркетингът им се отразява върху бизнес възможностите и сделките.

Тъй като търговецът се концентрира върху получаването на резултати, имейл маркетингът превъзхожда всички други комуникационни канали за бизнес.

4. Имейлът дава по-голяма възвращаемост

Имайки предвид несравнимата способност за докарване на резултати от имейл маркетинг, има логика да се каже, че това е и най-ефективният начин за докарване на възвращаемост.

Имейл маркетингът дава средно 4000% възвращаемост на инвестицията за бизнесите и за всеки похарчен долар за имейл маркетинг средната възвращаемост е около 40 долара.

Ясно е от тази статистика, че имейлът е най-ефективният откъм бюджет канал за търговците, но защо той е толкова по-добър от други канали когато става дума за възвращаемост?

Всичко се свежда до получаването на високо персонализирани и подходящи съобщения.

За разлика от социалните мрежи, където изпращате едно актуално съобщения до всеки последовател, независимо от това къде се намира той, неговите интереси и предходни покупки, имейлът позволява всичко да е много персонализирано.

Колкото повече данни имате за своите клиенти въведени в маркетингов инструмент като например Mailerlite – включително и извадки от интегрирани системи като CRM, системи за обслужване на клиенти и други – толкова по-целенасочено ще бъде всичко.

Например, знаете пола на определен брой абонати и къде се намират по света, така че можете да бъдете сигурни, че жените в България ще получат имейл за промоция относно дамски бански през летните месеци и мъжете в Австралия ще получат имейл за мъжки бански през зимните месеци.

Това използване на сегментирано и динамично съдържание спомага за това изпратеното съобщение да бъде релевантно за всеки отделен получател и точно тази релевантност кара хората да посещават сайта, да правят покупки и да увеличават възвращаемостта на имейл маркетинговата кампания.

5. Имейлът е предпочитаният комуникационен канал

За много потребители социалните мрежи са много лична форма на комуникация и ги използват най-вече за общуване с близки и приятели.
Когато потребител влезе в профила си в социалната мрежа, той го прави, за да разглежда снимки и актуална информация от хората, които познава и за които го е грижа.

Имейлите от друга страна са много по-професионален канал и хората очакват на тях да получават информация за стоки и услуги.

Всъщност проучванията показват, че 72% от хората предпочитат да получават рекламно съдържание чрез имейл в сравнение със 17%, които предпочитат това да става чрез социалните мрежи.

6. Имейлът е отворена платформа

През последните няколко готини много от големите марки инвестираха милиони долари в покупката на много последователи в социалните мрежи, за да общуват възможно най-добре с аудиторията.

Но докато бизнесите инвестират в различните социални мрежи, Фейсбук често обновява алгоритмите си, за да намали броят последователи, които ще получат публикациите на бизнесите, освен ако тези публикации не са с платена популяризация. Това стана толкова често срещано, че 98% от последователите никога не виждат публикациите в своите новини.

От Туитър анонсираха промени в алгоритъма на платформата, които ще работят по подобен начин като при Фейсбук.

Проблемът с канали за комуникация като Фейсбук и Туитър е, че се притежават и контролират от трети лица и търговците остават на милостта на тези лица и промените, които правят по платформите си.

Имейлите от друга страна не се притежават или контролират от конкретно лице или компания. Това е отворена комуникационна платформа и много услуги предоставят достъп до получаването и изпращането на имейли.

Множеството компании, които се занимават с имейл маркетинг подсигуряват клиентите си, че никой няма да прави промени по имейлите им и тяхното получаване, съответно в крайния резултат, за разлика от платформи като Фейсбук и Туитър.

Ако инвестирате време и пари в изграждането на голям списък с имейли, това е актив, който ще се изплати доста добре и ще можете да го използвате винаги когато поискате без риск, че трета страна ще ограничи ефективността на вашата маркетингова кампания.

7. Имейлите ще съществуват винаги

Помните ли платформата MySpace? Между 2005 и 2008 година това беше най-голямата социална мрежа, като през юни 2006 година надмина дори Google по посещения в Съединените щати.

Но къде е MySpace сега? Всичките й потребители се преместиха към други социални мрежи и сайтът вече е 1500 най-популярен в Съединените щати.

Представете си, че сте инвестирали значително количество време и пари в изграждането на аудитория в дадена платформа, само за да разберете, че тя ще умре след година или две. Ударът върху способността ви да достигнете до потенциални клиенти ще бъде катастрофален.

Имейлът от друга страна има дълга история и стабилно в бъдеще.

Първата рекламна кампания през имейл е изпратена през 1978 година до 400 души и от тогава не спира да расте като популярност.

Интересното е, че имейл пространството само по себе си е еволюирало до толкова, че вече няма нужда от разработчик, който да направи рекламния имейл. Това може да стане просто с използването на инструмент като Mailerlite, който служи за създаването на красиви брандирани рекламни имейли. Подобни промени предоставиха силата на бизнес имейлите в ръцете на много хора.

Изграждането на собствен списък с имейли, за разлика от изграждане на последователи в социалните мрежи, e добра инвестиция в дългосрочен план, която ще се изплаща в продължение на години.

Тази статия е кратко и ограничено представяне на силата на имейл маркетинга в сравнение със социалните мрежи.

Споделете в коментарите по-долу, правите ли имейл маркетинг и какво ви е мнението за имейл маркетинга?

Leave A Reply

Your email address will not be published.