E-mail Marketing за начинаещи

Имейл маркетингът съществува от зората на интернет като се използва и до ден днешен. Това е най-директният и ефективен начин за свързване с потенциални клиенти и превръщането им в реални такива.

В това ръководство ще ви представим подробно целия процес около създаването на успешен канал за имейл маркетинг за вашия бизнес.

Какво представлява имейл маркетингът?

Това е високоефективна дигитална маркетингова стратегия, при която се изпращат имейли до потенциални и настоящи клиенти. Ефективните маркетингови имейли превръщат потенциалните клиенти в реални, а настоящите в лоялни.

В нашето подробно ръководство ще откриете следната информация:

 • Как да създадете списък с имейли на таргет групи?
 • Как да оптимизирате имейлите за възможно най-добри резултати?
 • Как да автоматизирате процеса по превръщане на потенциални клиенти в реални?

Значението на имейл маркетинга

Представихме накратко какво точно представлява имейл маркетингът. Вероятно сега се питате защо той може да бъде толкова важен за вашия бизнес?

Въпреки че социалните мрежи стават все по-използвани, имейл маркетингът си остава най-ефективният начин за свързване с вашите потенциални и реални клиенти.

Има много причини защо да се спрете точно на имейл маркетинг. Нека ви представим трите основни:

 1. Имейлите са най-предпочитания канал за комуникация

Знаете ли, че поне 99% от потребителите имат имейл и го проверяват поне веднъж дневно? Това не може да се каже за никой друг комуникационен канал.

 1. Имате си лично ваш списък с имейли

В социалните мрежи вашите контакти могат да бъдат изгубени по всяко време ако профилът или страницата ви бъде блокирана или изтрита – и за съжаление няма какво да направите. При имейл маркетингът обаче имате отделен списък, който си е лично ваш. Съответно няма как да бъде изгубен или изтрит.

 1. Имейл маркетингът носи най-много печалби

Потребителите купуват по-често и харчат със 138% повече когато са подканени чрез имейл. Всъщност имейл маркетингът дава възвръщаемост на инвестицията от 4400% – това е невероятен резултат. Ако смятате, че маркетингът в социалните мрежи дава по-добра възвръщаемост – това просто не е така. В социалните мрежи тя е три пъти по-ниска!

Това превръща имейл маркетинга в най-добрия начин за осъществяване на онлайн продажби.

Как да започнете с имейл маркетинг

Ако имате интерес в този вид реклама, вероятно се питате от къде да започнете. Имейл маркетингът се състои от няколко плаващи части, но това в никакъв случай не означава, че е нещо сложно. Нека ви представим и тези части.

Първо ще ви трябва списък с имейли. В интернет има много услуги за имейл маркетинг. Една от тях е MailerLite – с нея много лесно ще съберете имейли за вашия списък.

Използвайки услугата можете да започнете със съставянето на списъка и дори да започнете да се свързвате с потенциалните клиенти. Списъкът и кореспонденцията се съхраняват на сигурно място в профила ви.

Когато сте готови със своя списък можете да преминете напред.

Следващата стъпка е да оптимизирате списъка, както и самите имейли. Целта е да изпращате единствено до правилната аудитория и наистина да осъществите връзка с всеки.

Услугата MailerLite ви позволява да автоматизирате някои неща, което ще ви улесни още повече и ще ви спести време.

Разширяване на списъка с имейли

Повечето бизнеси използват опция за абониране, в която потребителите сами въвеждат своя имейл ако имат интерес и по този начин изграждат списъците си. За съжаление тази стратегия не работи особено добре.

За да разширите списъка с имейли трябва да привлечете хората – обикновено това става с много привлекателна оферта. Казано накратко – трябва да хвърлите кукичката.

Питате се в какво точно се изразява това?

Тази много привлекателна оферта може да бъде получаването на нещо безплатно срещу въвеждане на личните данни или поне имейл адрес. Не е необходимо да изпращате стоки или да предлагате безплатна услуга. Можете да започнете с нещо, което няма да ви струва нищо, например дигитални материали под формата на документи, книги, аудио или видео файлове и други.

Може да предложите на потребителите абсолютно всичко, стига то да им бъде от полза и да ги кара да се абонират.

Сред най-популярните оферти са:

 • Електронни книги
 • Материали с полезна информация и/или съвети
 • Официални документи и проучвания
 • Уебинари
 • Безплатни пробни периоди и мостри
 • Безплатна консултация
 • Всякакви тестове
 • Ваучери за отстъпка

Възможностите нямат край – можете да предложите на потенциалните си клиенти каквото решите за добре.

Какво прави една оферта наистина привлекателна?

Вече знаете, че офертата ви трябва да предлага нещо полезно или ценно, но напълно безплатно. Но ако искате наистина да привлечете много хора – имайте предвид тези пет фактора.

 1. Лесно използване

Никой няма да се поинтересува от оферта, която предлага скучен за четене текст с обем от 300 страници.

 1. Ефективност

Офертата ви трябва да предоставя нещо ефективно и полезно, независимо дали е продукт, услуга или информация.

 1. Подобрение

Хората продължават да купуват продукти и услуги само ако те работят добре за тях. Вашата оферта ще бъде успешна само ако е толкова ценна, колкото и предлаганите от вас стоки и/или услуги.

 1. Подходящ избор

Ако сте направили достатъчно добро проучване за таргет групите си, вероятно ще им предложите безплатно нещо, което да е подходящо за тях.

 1. Моментално използване

Хората обичат да получават безплатни неща на момента. Затова се уверете, че каквото и да им предлагате – те могат да се възползват от него веднага.

Как да създадете абонаментна форма за събиране на имейли

Целта на тази форма е да работи заедно с привлекателната оферта, която предлагате. Посетителите на сайта ви трябва да се абонират за вашия бюлетин в замяна на безплатното нещо.

За да създадете формата за абонамент правилно, тя трябва да съдържа следните компоненти:

 1. Примамливо заглавие

Уверете се, че заглавието на формата описва ясно за какво е тя и какво ще получат безплатно потребителите.

 1. Полезни описание

Описанието във формата трябва да е кратко, ясно и точно. Използвайте маркерни точки и форматиране – така формата ще стане по-лесно четлива.

 1. Създайте привлекателни визуални ефекти

Включете изображение на предлаганата оферта или нещо, което да грабне интереса на потребителите. Можете да добавите снимка на успешен човек, на услуга или продукт. Потърсете нещо, което е наистина привлекателно откъм визия.

 1. Направете проста форма

Не се опитвайте да искате повече от първо име и имейл адрес. Ако формата иска прекалено много информация – няма да я попълнят много хора.

 1. Убедителен бутон за абониране

Използвайте контрастен цвят при бутона за абониране – нека изпъква на фона на страницата. Можете да кръстите бутона с нещо по-интересно, свързано с безплатната оферта, например: „Изпрати ми полезните съвети!“

Веднъж след като е създадена формата за абонаменти, тя трябва да се постави на сайта. Това може да стане на следните места:

 • Начална страница
 • Начален прозорец с приветствие
 • На плаващ прозорец
 • В заглавието на сайта
 • На страницата за блог постове
 • В самите блог постове
 • На страничното меню
 • В изскачащ прозорец
 • При скролване в сайта
 • В долната част на страницата
 • На страница „За нас“
 • На специалната страница за регистрация в сайта
 • В специален изскачащ прозорец при затваряне на сайта

Поставянето на формата поне на едно или повече от тези места е задължително ако искате да имате възможно най-много имейли в списъка си. Силно препоръчително е да я поставите и в изскачащ прозорец при затваряне.

Така офертата ще се покаже на всеки посетил сайта точно в момента, в който реши да го затвори. Дори посетителят да не е имал възможност да разгледа по-подробно сайта или страниците където е поставена формата, така няма как да я пропусне.

Персонализиран маркетинг – разделяне на списъка с имейли на таргет групи

Повечето маркетингови експерти ще ви посъветват да си направите солиден списък с имейли. Това, което обаче няма да ви кажат е, че той няма да бъде толкова ефективен без нужното разделение по таргет групи.

Разделянето на списъка с имейли означава, че абонираните хора трябва да влязат в отделни по-малки групи въз основа на определен критерий – така в последствие ще можете да им изпращате по-персонализирани имейли.

Вместо да изпращате един имейл към всички абонати, чрез разделянето им на таргет групи ще можете да изпращате по един по-конкретен и отделен имейл до всяка различна група.

Разделянето на списъка с имейл адреси ще повиши интереса към маркетинговите ви имейли, ще повиши посещенията на сайта ви и ще намали процента на отказалите се абонати. Именно заради това по-интелигентните бизнеси използват разделение на групи – така те таргетират много по-точно имейлите си и те стават много по-ефективни.

Веднъж след като разделите абонатите си на различни групи, ще можете да им изпращате много по-адекватни автоматични имейли – това е поредица от имейли, които се изпращат въз основа на определени условия.

Групирането прави много по-лесно измислянето на подходяща тема за имейла, както и на самото съдържание в него.

Можете да групирате имейлите в списъка си според множество фактори.  Според това дали конкретните абонати са купували от вас или не. Според това дали са посетили конкретна страница или продукт на сайта ви. Според това дали са се възползвали от безплатната ви оферта за абонати и т.н.

Само и единствено вие избирате в какви таргет групи да поставите своите настоящи и потенциални клиенти. Нека ви дадем и пример за добра стратегия за групиране:

Нови абонати – изпратете на новите абонати приветствен имейл или серия от поздравителни и встъпителни имейли.

Предпочитания – абонати, които се интересуват от публикациите в блога на сайта и такива, които искат да получават известия за промоции.

Интереси – абонати, които харесват класическа музика и такива, които предпочитат поп.

Местоположение – уведомявате абонати, които живеят в даден район за местно събитие.

Лоялни клиенти – предложете на настоящите си клиенти специална промоция, която важи само за тях.

Неактивни – напомнете на неактивните абонати, че не сте ги „виждали“ скоро и ги очаквате.

Безплатна оферта – изпращайте целеви имейли към абонатите, които наистина са се възползвали от офертите ви.

При незавършена поръчка – напомнете на абонатите с пълна количка и без завършена поръчка да я довършат.

Подобряване броя на четенията на маркетинговите имейли

Този раздел от ръководството е особено важен след всички труд, който сте свършили за съставянето на списък с имейли и разделянето им на групи. Реално няма да имате полза от всичко изброено, ако абонатите ви не отварят и не четат имейлите ви.

Има няколко основни фактора, които играят важна роля за това дали имейлите ще се четат или не. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

 1. Избягвайте спам филтрите

Най-очевидният проблем е когато маркетинговият ви имейл бъде прихванат от спам филтър и изпратен в спам папката. След като изпращате имейли на свои абонати значи имате разрешение за това от самите тях. Ако сте избрали добър провайдър на услуги за имейл маркетинг – това също е голям плюс.

Сега просто следвайте следните практики ако не искате имейлите ви да се прихващат от спам филтрите:

Уверете се, че всички получатели са дали съгласието си да получават маркетингови имейли от вас. Това е сериозно и не трябва да се пренебрегва. Ако получателите докладват имейлите ви като спам, след това ще ви бъде още по-трудно да избягвате филтъра.

Изпращайте имейлите си от добър IP адрес. Това означава, че адресът не трябва да е използван от някой друг, особено за изпращане на спам имейли.

Изпращайте имейлите си от проверени домейни.

Поддържайте кода на имейла чист.

Използвайте маркери за сливане когато попълвате полето за получател – така няма да се разкриват имейлите на вашите абонати.

Уведомете абонатите си как да добавят вашият имейл в контактите си – така няма риск имейлите ви да отиват в спам папката.

Избягвайте прекомерно използване на рекламни думи като например „покупка“, „купете“, „изгодно“, „разпродажба“, „платете“ и т.н.

Не използвайте подлъгващи теми за имейлите си.

Посочете местоположението си.

Добавете лесен начин абонатите да се откажат от получаването на имейли.

За щастие когато изберете добра услуга за имейл маркетинг повечето от тези неща вече са взети предвид.

 1. Премахвайте неактивните абонати от списъка с имейли

Важно е да изпращате редовно имейли до своите абонати – така ще знаете кои имейли вече са неактивни. Но дори и така има риск списъкът ви да не е актуален.

Някои хора може да са променили своя имейл адрес или просто вече не се интересуват от вас.

За да запазите списъка си с имейли актуален и пълен само с абонати, които се интересуват от предлаганото от вас – просто периодично премахвайте имейлите на неактивните си абонати. За неактивен абонат може да се сметне всеки потребител, който не е отварял ваш имейл през последните шест месеца.

Но преди да изтриете някого завинаги, опитайте се да изпратите един последен таргетиран имейл като подкана. Например можете спокойно да изпратите един имейл с тема „Омръзнахме ли ви?“, в който кратко и ясно да попитате неактивните абонати дали все още искат да останат абонирани за вас. Някои хора ще ви отговорят, а останалите ги изтривате.

Още един начин да поддържате списъка си с имейли актуален е като изпращате подканващ имейл на всичките си абонати да актуализират информацията и предпочитанията си. Така ще видите кои от тях са активни и четат изпратеното, както и кои не са.

 1. Таймингът също е важен

Таймингът, в който изпращате маркетингови имейли може да е нещото, от което да зависи дали абонатите ви отварят имейлите или не.

Няма как да разберете кога е перфектният момент за изпращане на рекламен имейл още от началото, но в времето ще го намерите.

Проучване на GetResponse показва, че вторниците са най-добрият ден от седмицата за изпращане на маркетингови имейли.

Друго проучване на YesMarketing пък показва, че съботите са най-добрият ден за превръщане на тези имейли в реални продажби.

В крайна сметка си представете живота на вашите абонати. Какво мислите, че правят сутрин, следобед и вечер? Какъв работен ден имат? До колко късно са будни вечер? Колко рано стават сутрин? Обикновено можете да започнете с изпращането на имейли вторник след работно време или събота сутрин и вижте дали сте доволни от резултатите.

 1. Използвайте интригуваща тема

Когато става въпрос за отваряне и четене на един маркетингов имейл – то темата му е най-важна. Вашата задача е да поставите тема, която да бъде наистина интригуваща.

Нека ви дадем няколко съвета как да постигнете това:

Събудете любопитството на абонатите си, но не прекалявайте. Целта е да бъдат леко любопитни за да отворят и прочетат имейла, но не чак толкова, че да нямат представа какво ги очаква.

Използвайте числа и цифри. Има нещо в цифрите и числата, което привлича погледа.

Използвайте приятелски и неформален тон.

Пишете на езика и в стила, който самите ви клиенти и абонати използват. Обикновено е сякаш общувате с колега или приятел.

 1. Пишете сякаш се обръщате само към един човек

Когато пишете маркетинговия си имейл е логично да го правите така, сякаш ще се прочете от много хора едновременно – защото това е така.

Но много по-ефективно е когато пишете имейла така, сякаш се обръщате само към един човек с персонализирана тема и послание.

За да пишете подобни имейли трябва да познавате добре своите абонати и таргет групи. Трябва да разбирате техните желания, проблеми, ценности, какво харесват и какво не и т.н.

Ако имате затруднения с опознаването на потенциалните и редовните си клиенти – помолете ги за повече информация в имейл, чат или по телефона. Самите вие можете да задавате въпроси, които да ви помогнат да опознаете аудиторията си по-добре.

Прекарвайки ден или два в опознаване на своите абонати ще ви помогне много в бъдеще с писането на персонализирани имейли.

 1. Обръщайте се като към приятел

Когато пишете маркетингов имейл забравете за формалната бизнес комуникация. Обръщайте се към своите абонати както бихте се обърнали към приятел.

Фраза като „Предлагаме на нашите клиенти възможността да спестят пари“ звучи прекалено дистанцирано и формално.

Докато фразата „Изпращам ти една много добра оферта, с която ще спестиш“ е много по-топла и приятелски насочена.

Освен това имейлът вече е много по-личен и има по-големи шансове да бъде отворен и прочетен.

Не забравяйте, че живеем в дигитален свят, в който повечето хора търсят дори най-малката причина да игнорират вашите имейли. Затова не им давайте причина да го правят! Ако се обръщате към абонатите си като към приятели и подхождате уважително – има много по-голям шанс имейлите ви да достигат до тях.

 1. Залагайте на невероятно добро съдържание… всеки път

Може би си мислите, че веднъж след като абонатът е отворил имейл от вас – вече сте спечелили битката. Но това не е така защото съдържанието на самият имейл е също толкова важно колкото това той да бъде отворен.

Ако абонатите ви са доволни от предложеното съдържание вероятно ще продължат да отварят имейлите от вас. Някои хора дори могат да очакват с нетърпение следващия ваш маркетингов имейл. Както и обратното – ако абонатите ви не са доволни от предложеното съдържание, вероятно бъдещите ви имейли към тях няма да представляват интерес.

Как да бъдете сигурни, че абонатите ви са доволни от предложеното съдържание? Много просто – старайте се всеки път то да е адски добро.

Давайте ценни препратки като безплатни електронни книги, изключително полезни блог публикации или уебинари.

Основното нещо е да не изпращате маркетингови имейли просто защото трябва – нека те имат цел и бъдат наистина полезни за вашите абонати. Всеки път когато изпращате имейл се постарайте той да дава нещо наистина ценно на хората. Колкото по-висока е стойността на вашето съдържание в имейлите – толкова повече и лоялни абонати и клиенти ще имате.

 1. Добавете и нотка хумор

Хуморът е нещо, което повечето хора разбират и чрез него можете да създадете мигновена и по-силна връзка с абонатите си. Това е нещо лично, забавно и остава в съзнанието.

Но какво ако не сте особено забавна личност? Не винаги е лесно да измисляте шеговити фрази, смешки или нещо подобно. Дори понякога според таргет групата това може да бъде голямо предизвикателство.

За щастие няма да ви се налага да специализирате като комик за да се справите. Важното е да знаете какви са вашите абонати и как ще реагират на дадена шега, виц или забавна игра на думи. Ако познавате аудиторията си и най-вече какво харесва и какво не – ще можете много по-лесно да вкарате и нотка хумор в маркетинговите имейли.

Можете дори да внесете хумор в имейлите чрез картинки, кратка анимация или забавно видео. Отново, не е нужно да сте комик, за да направите маркетинговите си имейли забавни – просто проявете креативност.

 1. Оптимизирайте за мобилни устройства

Около 67% от имейлите се отварят от мобилно устройство. Просто няма как да игнорирате мобилните потребители, дори напротив.

Уверете се, че маркетинговите ви имейли се четат лесно от мобилни устройства и зареждат коректно. Вземете предвид, че екраните на мобилните устройства са много по-малки и съответно оправете съдържанието на имейла според това.

Нека ви дадем няколко полезни съвета:

Поддържайте форматирането семпло – единична колона с ширина под 600 пиксела.

Използвайте по-голям шрифт. Дребните шрифтове се четат по-трудно на мобилно устройство и изискват нуждата от приближаване.

Не предполагайте, че вградените изображения ще заредят автоматично. Уверете се, че имейлът изглежда добре и без тях.

Използвайте по-малки изображение за да намалите времето за зареждане.

Вградете голям бутон за действие, ако подканвате към такова. Колкото по-голям е бутонът, толкова по-лесно ще се натисне с палец.

Не поставяйте две връзки една до друга. По този начин може да се кликне на грешната при натискане с пръст.

Тези прости съвети могат да помогнат на кампанията ви за имейл маркетинг да бъде много по-успешна.

Подобен маркетинг може да бъде както изкуство, така и цяла наука, затова си дайте малко време и опити за да откриете какво работи най-добре за вас.

Автоматизиран имейл маркетинг чрез автоматични отговори

Това е последното нещо, на което ще се спрем в това подробно ръководство за имейл маркетинга.

След като знаете как да си съставите списък с имейли, как да ги поставите в отделни таргет групи, как да накарате абонатите да отварят имейлите и да пращате интересни имейли – време е да обясним и как да автоматизирате маркетинговата си кампания. Чрез автоматизацията ще можете да превърнете всяка своя маркетингова кампания в машина за пари.

Автоматичните отговори несъмнено са най-добрият съюзник за продажби. Чрез тях ще можете напълно да се отдадете на своите абонати, да изградите връзка с тях и да ги превърнете в клиенти.

Най-хубавото е, че веднъж справите ли се с процеса по автоматизация, няма нужда да го правите отново.

Автоматизацията представлява поредица от имейли, които се изпращат към дадена таргет група при наличието на специфично действие – например промяна в списъка с имейли, определено поведение при сърфиране в интернет, незавършване на поръчка, изтегляне на електронен файл или при покупка.

Съдържанието на самите имейли се създава предварително и се настройва да се изпрати в подходящо време от маркетингов софтуер.

Всеки онлайн бизнес се нуждае от автоматизация на имейл маркетинга поради две основни причини:

 1. Тя подканва вашите абонати да са активни чрез предоставяне на ценна информация и оферти. Също така ги карат да вземат по-добри решения.
 2. Тя превръща абонатите в клиенти като помага за осъществяване на по-дълбока връзка преди да се стигне до момента на продажбата. След това вие можете да направите своя ход чрез още маркетингови имейли и да продължите да поддържате продажбите.

Но как да създадете високоефективна имейл маркетинг автоматизация? Следвайте следните четири стъпки:

Първа стъпка: Изберете цел на автоматизацията

Има много различни цели, от които можете да избирате, но нека ви представим четирите най-често срещани. Изберете една (или повече) цели на автоматизацията си преди да я създадете.

Изпращане на поредица от имейли за добре дошли на нови абонати. Това са имейли, които се изпращат до хората моментално след като се абонират за вас. В такъв имейл може да има връзка към нещо безплатно или някаква добра оферта, да се изрази благодарност за абонирането или пък подкана за някакво действие. Всеки списък с имейли се нуждае от автоматизиран процес за нови абонати. Все пак едва ли бихте искали да пропуснете възможността да приветствате с добре дошли новите си абонати.

Използване за безплатна оферта или безплатен мини курс. Можете да използвате автоматизацията за безплатна оферта, която да привлича нови абонати. Това обикновено се прави под формата на безплатен мини курс или безплатно предизвикателство – те изпращат поредица от имейли с уроци или полезна информация в рамките на няколко дни или седмици. Подобна автоматизация се приема много добре от аудиторията и прави имейл маркетинга особено успешен.

Автоматично осъществяване на продажби. Създаването на поредица от имейли с цел продажби също е широко разпространено откъм автоматизация. Може да се използва от софтуерни компании, онлайн търговци и доставчици на услуги. Например, можете да изпратите серия от образователни видеа в имейли, след това рекламно видео и за финал – директно подканване за покупка на ваши продукти или услуги. Или пък можете да създадете поредица от безплатни образователни имейли и да подканите абонатите си да се включат в уебинар на живо и да им направите оферта за продажба там. Онлайн търговците могат да включат поредица от промоционални оферти в имейлите си специално подбрани само за абонати.

Насърчаване на продажбите. Можете да настроите автоматизацията да изпраща поредица от имейли след осъществена продажба и така да насърчите следващи продажби. Например, ако потребител си купи дигитална камера, можете да изпратите поредица от автоматични имейли с предложения за стойка, обективи и аксесоари. Можете да изпращате и автоматични предложения за популярни продукти, които се купуват най-често или пък да уведомявате за нови стоки.

Втора стъпка: Определете последователността на автоматичните имейли

Преди да определите в каква последователност да се изпращат подготвените имейли трябва да помислите колко на брой ще са те. Също така решете в какъв срок ще се изпращат.

Няма универсално правило когато става въпрос за това колко на брой имейла да изпратите в една последователност. Все пак тя трябва да е достатъчно дълга, че да ви помогне да постигнете целта си. Затова броят на имейлите ще определите според целта им, таргет групата, предпочитанията на абонатите и други подобни фактори.

Следващата стъпка е да решите през какъв период от време ще се изпращат те.

Напълно нормално е да изпращате по един имейл на всеки два дни ако той е с образователна цел. Ако пък имате голяма разпродажба, която ще свърши скоро – три до четири имейла на ден е приемливо. Всичко зависи от вашата крайна цел и колко дълга искате да е автоматизираната последователност.

Трябва да намерите правилния баланс между стойностни имейли и такива с оферти за продажба.

Крайният брой изпратени имейли не е толкова важен стига да изпращате повече стойностни имейли, отколкото такива за продажба. Така ще запазите повечето абонати от списъка си.

За да опростим нещата ще ви представим правилото „80/20“: 80% от вашите имейли трябва да бъдат стойностни и да носят ползи за абонатите, докато само 20% от тях трябва да са в опит за осъществяване на продажба.

Следващата стъпка е да направите точен план за това как ще започва и завършва последователността от имейли като определите какво точно ще има във всеки имейл.

Нека ви дадем пример за последователност:

Първи имейл: Представяне и благодарности за абонамента.

Втори имейл: Обяснение за това защо конкретна тема или проблем е важна. Това ще помогне да се създаде търсене за предлаган продукт.

Трети имейл: Обяснете какво трябва да се направи, за да се разреши дадения проблем или да се постигне определената цел. Това изгражда доверия и започвате да помагате на своите абонати.

Четвърти имейл: Обяснете как може да се реши даденият проблем в повече детайли. Преминете към подкана за продажба като споделите, че имате конкретен продукт/услуга/софтуер.

Пети имейл: Обявете официално конкретния продукт/услуга/софтуер и т.н. Уведомете вашите абонати, че той е наличен и може да бъде закупен от вас.

Шести имейл: Напомнете на абонатите си за това, което продавате. Споделете колко хора са се възползвали от офертата, какво мислят за нея и колко броя ви остават в наличност.

Седми имейл: Остават ограничени бройки – първо подканване. Кажете на абонатите си, че очаквате до 24 часа всичко да е изчерпано. Припомнете им в стегнат вид за ползите от предлаганото.

Осми имейл: Остават малко налични бройки – второ подканване. Преминете към по-настоятелно подканване за покупка като отново споменете, че има голямо търсене и няма много останали бройки.

Девети имейл: Останали са последните две бройки – последно подканване. Можете спокойно да обясните, че това е последния шанс за покупка. Споделете как това ще помогне за решаването на даден проблем или ще улесни постигането на определена цел.

Десети (последен) имейл: Вече няма налични бройки. Изпратете имейл, в който обяснявате на абонатите, че вече няма наличност. Споделете за това колко хора са се възползвали от офертата и техните мнения. Благодарете на всички за вниманието и подкрепата им.

Трета стъпка: Напишете серия от автоматични имейли, които осъществяват продажби

Писането на имейлите за автоматизацията е може би най-сложното в цялата работа. Може да възложите това на професионалист. Ако все пак искате да се опитате сами, следвайте следните препоръки:

Съсредоточете се върху читателя. Винаги пишете имейлите си така, че да задоволяват нуждите на абонатите ви, а не вашите. Давайте предложения за разрешаване на техните проблеми, а не просто да рекламирате своите продукти и услуги и колко добри са те. Запитайте се кои са най-болезнените теми за вашите абонати. Как можете да им помогнете за тяхното разрешаване?

Използвайте персонализация. Персонализираното съдържание на имейлите ще ги направи много по-подходящи и ценни за абонатите ви. Имайте предвид, че персонализирането отива много по-далеч от това да въведете първото име на получателя в обръщението в имейла. Трябва да адаптирате съдържанието на имейлите така, че да отговаря на конкретните нужди на вашите таргет групи.

Поставяйте добри теми в заглавието на имейлите. Ако имате бюджет от 1 долар, то тогава се стремете 80 цента от него да отидат за измислянето на добро заглавие. При маркетинговите имейли заглавието е самата тема на имейла. Ако тя не прикове вниманието на абонатите – те няма да отворят имейла. Така че отделете повече време за измислянето на подходящи теми и заглавия. Добрата тема ще предизвика леко любопитство в получателя. Самият имейл пък ще е персонализиран и полезен за него.

Четвърта стъпка: Наблюдавайте автоматизацията и я подобрявайте

Въпреки че веднъж направена автоматизацията не се нуждае от повече пипане, тя не добива завършен вид докато не е напълно оптимизирана и подобрена до край. За да извлечете най-доброто от нея трябва да следите какво се случва с нея и къде има нужда от подобрения. Съответно след това въведете необходимите подобрения и промени и вижте как се представя с тях.

Обърнете внимание на следните фактори свързани с имейл маркетинг автоматизацията ви:

 1. Отворени имейли

Ако отворените имейли не са достатъчно на брой проверете следното: Автоматичните имейли отговарят ли на вашия списък с имейли? Темите на имейлите достатъчно интригуващи ли са? Изпращате ли имейлите в подходящите дни и часове?

 1. Предприети действия

След като имейлът е отворен абонатите предприемат ли някакви действия при подканване? Ако смятате, че покана за такива не липсва, но не се предприемат действия – тогава обмислете следното: Съдържанието на имейла свързано ли е с темата? Предлагате ли ценна информация или нещо стойностно за абонатите си в този имейл? Поканата за дадено действие достатъчно ясно ли е отправена? Поставената връзка лесно ли се вижда и намира?

 1. Процент на отписали се абонати

Винаги ще има абонати, които се отписват – това е напълно нормално и не трябва да ви притеснява. Моментът за притеснение идва когато отписаните абонати са прекалено висок процент. Тогава проверете следното: Защо хората са се абонирали на първо място и все още ли им предлагате причината за това? Съдържанието на автоматичните имейли достатъчно релевантно ли е за съответната таргет група? Изпращате ли прекалено много автоматични имейли с цел продажба?

След като вече знаете как да автоматизирате маркетинговите си имейли и да ги таргетирате възможно най-добре – можете да започнете да правите пари от маркетинговите си кампании.

Leave A Reply

Your email address will not be published.