17 Основни Имейл Маркетинг Правила

Всеки клиент, с който работя, има свои собствени уникални проблеми, но всички те имат едно общо нещо.

Можете ли да познаете какво е?

Независимо от индустрията, размера или дори позицията на човека в компанията, всеки използва имейл.

Въпреки възхода на социалните медии, форумите, чатботовете, електронната поща остава една от най-популярните форми на комуникация в света.

Разбира се, знаейки, че имейл маркетингът е ефективен, не означава, че всеки знае как да пише ефективни имейли.

Ако изпратите грешни имейли, в крайна сметка ще загубите клиенти. Всъщност 66% от хората се отписват от e-mail листове, защото не са съобразени с техните интереси.

Имате нужда от страхотни имейли, за да поддържате клиентите си щастливи.

В тази статия обощвавам основните имейл маркетинг правила, които спазвам.

1. Намалете списъка си значително

Не е важен броят на имейл адресите в списъка ви, а процентът имейл адреси, които принадлежат на потенциални купувачи. Изтрийте имейл адресите на хората, които не отварят изобщо маркетинговите ви имейли и направете по-достъпно отписването от тях.

2. Изпращайте имейлите си извън работно време

Много проучвания показват, че е много по-вероятно маркетингов имейл да бъде разгледан когато не се слива с ежедневните имейли, които се изпращат в работно време.

3. Въведете кратка и интригуваща тема на имейла

Многобройни проучвания показват, че има много по-голяма вероятност един маркетингов имейл да бъде отворен ако темата в заглавието е от две или три думи. В идеалният случай тийзърът (първите 20 думи в имейла) трябва да допълва и подсилва темата на имейла.

4. Използвайте първото име на получателя

Освен ако не изпращате маркетингови имейли към народ, който цени повече формалното общуване, то тогава се обърнете към получателите с първото им име. Не вкарвайте формалности като „господин“, „госпожо“ или „с уважение“. Напишете имейла сякаш е до вас колега или приятел, а не към директора на голяма компания.

5. Възползвайте се от първите 20 думи

Повечето имейл приложения показват новите имейли по следния начин – подател, време на изпращане, тема и първите 20 думи от самия имейл. Съответно потенциалните ви клиенти ще решат дали да отворят и прочетат имейла именно по първите 20 думи, които виждат.

6. Не прекалявайте с близостта

Клишираните фрази като „Надявам се, че прекарвате лятото си добре“ не само, че са неискрени (все пак защо един напълно непознат ще се интересува от подобно нещо), но и освен това използват ценно визуално пространство, което може да се използва за друг много по-съдържателен текст.

7. Покажете своята уникалност

Маркетинговите ви имейли трябва да оставят впечатление, че заслужавате да ви се обърне внимание. Намерете нещо уникално интересно за себе си, компанията или предлаганите продукти и услуги и изпъкнете с него.

8. Пишете имейлите от гледната точка на клиента

Потенциалните клиенти се интересуват от себе си, от своята кариера и бизнес, както и своите собствени клиенти. Те биха игнорирали всеки имейл, който засяга вас, вашия бизнес, вашето мнение и продукти.

9. Премахнете всякакви подробни описания

В повечето случаи потенциалните ви клиенти няма да имат представа дали и защо се нуждаят от вашите продукти или услуги. Затова премахнете излишните подробности и описанията свързани с тях и бъдете кратки и ясни.

10. Избягвайте непознати съкращения и думи

Повечето потенциални клиенти спират да четат един маркетингов имейл в момента, в който зърнат непознато съкращение или дума. Затова избягвайте сложна терминология, специфични съкращения и жаргон.

11. Бъдете точни вместо абстрактни

Твърдения като „спестете време и пари“ или „подобрете продуктивността си“ са толкова безцветни и изтъркани, че няма да грабнат никого. Вместо това дайте истински примери, които показват как продуктът или услугата наистина ще спести време, пари и т.н.

12. Не се самоизтъквайте

Обикновено когато някой хвали прекалено своите стоки или услуги – това не се нрави на крайния потребител. Дори още по-лошо – постига се обратния на очакваното ефект. Вие бихте ли се доверили на непознат, който в маркетингов имейл до вас твърди, че е честен и коректен?

13. Опитайте се да заформите диалог

Освен ако не рекламирате потребителски стоки, целта на маркетинговия ви имейл трябва да бъде заформянето на диалог с потенциалните клиенти, а не крайна продажба. Започнете с имейл, който предразполага към отговор и във втория или третия имейл рекламирайте по-настоятелно или дори поискайте телефонен номер за лично обаждане.

14. Задайте лесен въпрос

Най-лесният начин да заформите диалог с потенциален клиент е да му зададете лесен и интересен въпрос в първия имейл. Обикновено за такъв въпрос се счита всеки един, на който може да се отговори с „да“ или „не“. Пример за добър въпрос: „Имате ли интерес към предлаганото от нас?“ Пример за лош въпрос: „Може ли да ви изпратя повече информация?“

15. Включете призив само за едно действие

Колкото повече призиви за действия от страна на потенциалния клиент включите в имейла – толкова по-малък е шанса да се случи някой от тях. В почти всеки маркетингов имейл е достатъчно ефективно просто да оставите призив да ви бъде отговорено.

16. Не задавайте излишна работа

Противно на общоприетото схващане, изпращането на много информация и задаването на потенциалния клиент да се запознае с нея, не се харесва. Дори напротив – подобно нещо създава една бариера още от първия имейл. Вие как бихте постъпили ако в маркетингов имейл получите следното: „Запознайте се с допълнителната информация и след това ни отговорете.“ Сякаш някой би направил подобно нещо…

17. Проба – грешка

Няма как да създадете невероятно добър маркетингов имейл от първия път. Затова всичко опира до проба – грешка. Изпратете един, два, дори пет имейла докато не видите резултати. Когато последните са достатъчно задоволителни – значи сте намерили тайната на успеха.

Leave A Reply

Your email address will not be published.