Защо имейл маркетинг?

За някой хора имейл маркетингът може би изглежда остарял или дори праисторически в сравнение с новите маркетингови канали като SEO оптимизацията и социалните мрежи.

Въпреки че, може би не е най-секси маркетингова стратегия, няма как да отречем, че имейл-маркетингът остава най-добрият канал за комуникация с клиентите.

Причината е ясна – за десет поредни години, имейл маркетингът е каналът, който генерира най-голяма възвръщаемост на инвестициите.

Всеки инвестиран долар в имейл маркетинг, генерира повече 40 долара възвръщаемост.


Въпреки големият набор от инструменти, email маркетингъте най-добрият избор за разрастване на бизнеса ви.

В това ръководство ще споделим с вас 7 причини защо имейл маркетингът е задължителен за вашата дигитална маркетингова стратегия и ще разкрием как експерти са използвали точно email маркетинг като основна тактика в техните стратегии за развитие и разрастване.

7 причини защо имейл маркетингът може да ви помогне да разраснете бизнеса ви?

В днешно време всеки човек, който се занимава с онлайн маркетинг, трябва да се стреми да докара, колкото се може повече клиенти срещу колкото се може по-малко пари.

Бизнесът трябва да има връзка със своите клиенти по силно персонализиран начин, но това да става в рамките на определения за целта бюджет.

Бизнесите, които могат да се свържат със своите клиенти и потенциални такива по целенасочен начин ще бъдат успешни в постигане на възвръщаемост и приходи.

Както показват данните, няма друга маркетингова категория с трайния успех на имейл маркетинга.

И докато някои маркетингови категории и канали идват и си отиват, имейлът остава най-силният достъпен канал за модерния бизнес.

Това е така защото..

Чрез имейлите имате по-голям достиг до хора

С facebook, който има над 1 милиард активни потребители и twitter с над 255 милиона, много хора смятат, че социалните мрежи са най-ефективния начин за маркетинг.

Това са си впечатляващи цифри, но това, което не се споделя често, са статистиките за имейлите. Общият им брой по цял вят е над 3,9 милиарда към 2013 година и 4,9 милиарда към 2018 година.

И въпреки че това може да е доста изненадващо първоначално, замислете се за вашето онлайн поведение…

Когато се регистрирате в даден уебсайт, винаги искат от вас да въведете имейл адрес.

Дори ви трябва имейл, за да си създадете профил в социалните мрежи като facebook и twitter. Освен това тези социални мрежи използват имейлите, за да ви уведомяват за активност.

Е-мейлът е валутата на интернет и всеки, който се намира онлайн има имейл адрес.

Така че, когато става дума за достигане до настоящи и потенциални клиенти, няма по-добър начин от имейлите.

Реално има три пъти повече имейл адреси в интернет, отколкото профили във Фейсбук и Туитър взети заедно.

Имейлът доставя вашите съобщения

Ако трябва да избирате между добавянето на абонат към вашия списък с имейли или да спечелите нов фен във Фейсбук, винаги заложете на имейлът, съветват от маркетинговата компания „Форестър рисърч“.

Има две основни причини за това:

Първо, 90% от имейлите биват доставени до входящата кутия на получателите, докато едва 2% от Фейсбук феновете виждат публикациите ви. Това е така защото Фейсбук ограничава броят пъти, през които вашите публикации се появяват, за да стимулират бизнесите да си плащат за реклама.

Това е от голямо значение когато става въпрос за това вашето съобщение да бъде получено и видяно.

Ако споделите публикация във Фейсбук до вашите да речем 10 хиляди фена, едва 200 от тях ще имаш възможността да я видят. Но ако изпратите имейл до 10 хиляди абоната, поне 9500 от тях ще получат съобщението ви във входящата си кутия и поне 4000 от тях ще го видят.

Това означава, че съобщението ви ще бъде видяно от 20 пъти повече хора, отколкото ако го пуснете във facebook.

Второ, вашите имейл абонати изрично са дали съгласието си, че искат да получават съобщения от вас когато са се абонирали.

Все пак има строги регулации за спама, а след като абонатите ви получават имейли от вас, това е само и единствено защото те са ви дали разрешение.

Сега помислете за рекламите във Фейсбук.

Дали ли сте разрешението си, за да ги получавате?

Едва ли. По-скоро сте търсили нещо подобно в Гугъл или сте посетили уебсайта на рекламодателя. Това е нещо съвсем различно от това да се абонирате за имейл бюлетин.

Имейл маркетингът е доказан канал за достигане на голяма аудитория.

Имейлите доставят резултати

За повечето бизнеси основното при маркетинга е да получават резултати.

Независимо дали резултатите ще са под формата на посещения на уебсайта, продажби, абонаменти или други положителни за бизнеса неща, основната цел на бизнесите е да превърнат потенциалните клиенти в реални и да получават дивиденти от тях.

И когато става дума за резултати, няма по-добър начин за получаването им от имейл маркетинга.

Всъщност средно от една имейл кампания се получават от 5% до 15% посещения на сайта (от всички получатели на имейла), докато във Facebook например, процентът е едва 0,05%.

Това означава, че шансът за резултат е 10 пъти по-голям ако рекламирате чрез имейл, а не чрез пост във facebook. Както вече споменахме, вашите имейл абонати са дали изрично съгласие да получават съобщения от вас, а в социалните мрежи не е точно така.

4,24% от посетителите от имейл маркетинга купуват нещо, в сравнение с едва 2,49% от посетителите през търсачките и 0,59% от социалните мрежи, сочи проучване на „Монетейт“.

Резултатите от имейл маркетинга могат да се следят с точност. Всеки бизнес може да следи в реално време резултатите от кампанията си като достигнати абонати, посещения, покупки, споделяния с приятели в социални мрежи и други.

Освен това, хората, които интегрират имейл маркетинга си в CRM системи могат да видят как кампанията им се е отразила върху бизнес възможностите и сделките.

Повечето бизнеси са концентрирани върху реализирането на резултати, а имейл маркетингът доставя най-добрите от всички други канали за комуникация с потребителите.

Имейл маркетингът има най-голяма възвръщаемост

Имайки предвид ненадминатите възможности на имейл маркетинга да докарва резултати, логично е, че той също така носи най-голяма възвръщаемост.

Той дава средно 4000% възвръщаемост на инвестицията на бизнеса и за всеки похарчен лев, средната възвръщаемост е 40 лева.

Става ясно от тази статистика, че имейл маркетингът е най-икономично ефективен за бизнесите, но защо е толкова добър когато става дума за възвръщаемост?

Тук става дума за получаването на високо персонализирани и подходящи съобщения.

За разлика от социалните мрежи, където изпращате обновявания на статусите си до всички последователи, независимо от тяхното местоположение, интереси и поръчки. Имейлите позволяват съобщенията ви да бъдат добре таргетирани. Колкото повече данни и информация имате за вашите клиенти, толкова по-таргетирани ще бъдат вашите имейли към тях.

Сегментирането и динамичното съдържание на имейлите могат да доставят най-точното съобщение до правилните хора.

Например, знаете пола на вашите абонати и къде се намират географски, така се изпращат имейли до всички жени от Съединените щати за промоция на бански през летните месеци, а мъжете в Австралия получават имейл за промоция на бански през зимните.

Използването на сегментиране и динамично съдържание спомага за изпращането на актуално съдържание на всеки абонат, а това кара хората да посещават сайта ви и да правят поръчки, съответно да повишават възвръщаемостта на рекламната кампания.

Имейлът е предпочитан начин за комуникация

За много хора социалните мрежи са много лична форма на комуникация, използвана най-често за близки и приятели. Когато хората влязат в своите профили в социалните мрежи, те го правят, за да видят снимки и интересни неща около своите познати.

Докато при имейлите всичко е много по-професионално и хората очакват да получават всякакви неща на тях, включително информация за продукти и услуги.

Всъщност, проучвания показват, че 72% от хората предпочитат да получават рекламно съдържане чрез имейл, а едва 17% предпочитат да е през социалните мрежи.

Имейлът е отворена платформа

През последните няколко години много марки инвестираха милиони в покупката на множество социални последователи, за да могат да комуникират и взаимодействат с хората.

Но докато бизнесите инвестират в различните социални платформи, facebook често обновяваше алгоритмите на платформата, за да намали броят на последователите, които ще виждат публикациите на даден бизнес, освен ако те не са платени.

Това стана толкова явно, че 98% от последователите на даден бизнес никога няма да видят публикациите, освен ако не ги потърсят изрично. По същия начин Туитър прави подобни стъпки и представи нов алгоритъм, който контролира подобни публикации.

Проблемът с канали като facebook, twitter, instagram е, че са собственост на трети лица и съответно се контролират от тях, а бизнесите разчитат промените по платформите да не бъдат пагубни за тях.

Имейлът от друга страна не е собственост или контролиран от конкретни хора. Той е отворен вид комуникация между хората и множество различни услуги предлагат достъп до изпращането и получаването на имейли.

Разнообразието от компании, които се занимават с имейл маркетинг доказва, че никой не може да променя ефекта на този вид реклама и за разлика от Фейсбук и Туитър, ако инвестирате време и пари в един добър списък с имейл абонати и реклама до тях, ще получите резултати без притеснения, че някой или нещо може да ограничи тяхната ефективност.

Имейлите ще бъдат вечни

Спомняте ли си Myspace? Не знаете какво е?

Беше популярен сайт и най-голямата социална мрежа в цял свят за периода между 2005 и 2008 година, а през юни 2006 година надмина Google по посещаемост от Съединените щати.

Но къде е сега Майспейс?

Всичките потребители на сайта евентуално са се преместили към други социални мрежи, и сайтът сега е на 1500 място по популярност в Съединените щати.

Представете си ако инвестирате голяма сума пари и време в трупането на аудитория в платформа, която може да изчезне след година или две.

Последствията от подобно нещо могат да бъдат катастрофални за бизнеса ви.

За сметка на това имейлите имат стабилност и историята им го доказва.

Първата рекламна кампания през имейл се е случила през 1978 година и в нея са включени 400 души – от тогава и до днес кампаниите и резултатите от тях се увеличават. Интересното е, че имейлите еволюират с времето – преди трябваше време, за да се напише и изпрати един имейл до даден човек, докато днес има инструменти, чрез които могат да се създадат и изпратят красиви брандирани имейли до множество получатели. Подобна промяна предоставя силата на бизнес имейлите в ръцете на много хора.

Изграждането на имейл списък, за разлика от събирането на последователи в социалните мрежи, е стабилна дългосрочна инвестиция, която ще се изплаща години наред.

Какво казват маркетинговите експерти?

Много от големите бизнеси под формата на успешни компании от цял свят вярват, че имейлът е канал номер едно за разрастване на бизнеса.

Ето какво казват някои от тях:

„От всички маркетингови канали, които изпробвахме, имейлът се представя най-добре и надминава останалите. Не само, че има отлични резултати, но и с надграждането на списъка с имейли, приходите стават все по-големи. Достатъчно е да погледнете големи сайтове като Амазон, които изпращат редовно имейли с продукти.“

Нийл Пател – Съосновател на компаниите „Кисметрикс“ и „Крейзи ег“.

„Толкова много марки и компании изграждат мрежа от последователи във Фейсбук и Гугъл Плюс, в което няма нищо лошо, но ние не притежаваме тези платформи. Ако мислим като инстински медийни компании, активът е в потребителите. Получаването на имейл адрес е първата критична стъпка до това да разберем кои са нашите читатели и в бъдеще – потенциални клиенти. Ако нашата цел е да увеличим продажбите и да радваме клиентите по някакъв начин, първо трябва да ги спечелим като наша аудитория. Ако съжалявам за нещо като собственик на бизнес, то това е, че не съм започнал с имейл маркетинга по-рано.“

Джо Пулизи – Основател на „Контент маркетинг инститют“.

„Ако разчитате на Фейсбук и Туитър, вие разчитате на тяхната милост да ви позволят да достигнете до вашите клиенти. Докато вашите имейли отиват право във входящата поща на клиентите ви. От вас самите зависи дали ще изпращате неща, които клиентите ви искат да получават. Имейлът е най-добрият начин да правите продажби, да печелите нови клиенти и да задълбочите връзката си с настоящите. Моят бизнес печели 7-цифрени суми и 90% от приходите ни идват от имейл маркетинг.“

Ноа Кейгън – Основател на „Сумо ми“.

„Имейл маркетингът е основен инструмент на колата на всеки бизнесмен. Нищо друго не е толкова добро в достигането на клиентите, както и нищо не е толкова ефективно в изграждането на връзка между вас и клиента. Ако искате вашият бизнес да бъде успешен, започнете с имейл маркетинг още днес.“

Дан Ошински – Директор на маркетинговия отдел на „Бъзфийд“.

Обобщение

Като бизнес, вие имате множество канали, за достигане до целева аудитория, но ако имате ограничено време и бюджет, трябва със сигурност да приоритизирате усилията ви.

Заради причините, описани по-горе, имейл маркетингът е най-ефективния канал, който привлича, ангажира и ви свързва с аудиторията, за да увеличите продажбите си и да печелите повече от бизнеса си.

Започнете да използвате имейл маркетинга в своя полза и съвсем скоро ще видите положителните резултати.

Вижте кой имейл маркетинг софтуер използвам аз.

Leave A Reply

Your email address will not be published.